Προφήτης Ηλίας 02Στην ανατολική άκρη του χωριού η οποία παράλληλα είναι και η ανατολική απόληξη της οροσειράς της Σελενας βρίσκεται ο λόφος του Προφήτη Ηλία. Ανάμεσα στα ανεμοδαρμένα βράχια και δέντρα δεσπόζει το ομονημο κατάλευκο εξωκλιση σεβαστό προσκύνημα του καλοκαιριού , ο μόνιμος βιγλάτορας όλης της περιοχής με τον χαρακτηριστικό πρίνο στον περίβολο. Στην κορυφή του λόφου καταλήγει ελικοειδές λιθόστρωτο μονοπάτι που τον ενώνει με το χωριό. Η θεα μοναδική αφού ο επισκέπτης μπορεί  να αντικρύσει από την θάλασσα της Πιλάτου και τον Αναυλοχο έως τα Σητειακα βουνά και τα βουνά του οροπεδίου.

Ο λόφος λόγω της θέσης του έχει πλούσια ιστορία.To 1981 o Δαβάρας ανέφερε τυχαία ευρήματα από τις Βρύσες, συμπεριλαμβανομένων της κεφαλής μιας υπομινωικής θεάς και δύο μινιατούρες πυξίδων .

Το άγαλμα της θεάς είναι ενδιαφέρον όσον αφορά το περιβάλλον της εγκατάστασης που θα περιγράψουμε παρακάτω, αλλά η ακριβής θέση εύρεσης δεν είναι γνωστή.

Η εκτεταμένη εγκατάσταση των Σκοτεινών Αιώνων βρίσκεται στον κωνικό λόφο που υψώνεται ακριβώς στα ανατολικά των Βρυσών.ο μεγαλύτερο τμήμα της υστερομινωικής ΙΙΙΓ θέσης έχει καταστραφεί εξαιτίας μεταγενεστέρων εγκαταστάσεων καθώς και της ύπαρξης του παρακείμενου σύγχρονου χωριού των Βρυσών. Οι βόρειες και οι βορειοανατολικές πλαγιές είναι απόκρημνες και βραχώδεις, ενώ η νότια και η νοτιοανατολική πλευρά των πλαγιών του λόγου είναι πιο ομαλές και με αναβαθμίδες.  Η κορυφή και η δυτική πλαγιά είναι σχεδόν εντελώς κατεστραμμένες από την αναβαθμίδα του παρεκκλησιού και τη διάβρωση. Η θέση καλύπτει μια έκταση περίπου 100-150 μέτρων, αλλά η εγκατάσταση των Σκοτεινών Αιώνων πρέπει να ήταν μεγαλύτερη και να εκτεινόταν μέχρι τα ανατολικά προάστια των σημερινών Βρυσών.

Η κεραμική που καταγράφηκε στην επιφάνεια αντιπροσωπεύει αρκετές φάσεις των Σκοτεινών Αιώνων. H Υστερομινωική ΙΙΙΓ μαρτυρείται από πληθώρα θραυσμάτων με χαρακτηριστική δομή και σχήματα, που είναι παρούσα σε όλες τις θέσεις του βόρειου Λασιθίου μεταξύ του Φλέχτρου στα δυτικά και του Καστρίου Νεάπολης στα ανατολικά. Σκέλη τριπόδων με κυκλικό τμήμα και αποτυπώματα δακτύλων ή κάθετες χαρακιές, και πήλινα όστρακα με χρωματιστές γραμμές συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα ευρήματα, που μας βοηθούν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη χρονολόγηση της θέσης. Η πρωτογεωμετρική και γεωμετρική κεραμική αντιπροσωπεύεται από χονδροειδή κεραμική, που τα προϊόντα της είναι πιο σκληρά και καλύτερα ψημένα, και η οποία δείχνει μια σταδιακή εξέλιξη του ρεπερτορίου της εγχάρακτης και της εμπίεστης διακόσμησης (με ομόκεντρους κύκλους και σπείρες).

Ο λόφος λόγω της μορφολογίας του, της θέσης του και του πράσινου που διαθέτει είναι ένας   όμορφος ήσυχος χώρος μια όαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής που ανεβαίνουν για να απολαύσουν ένα τόσο όμορφο και μοναδικό μέρος του τόπου μας.

Φωτογραφικό Υλικό

Start typing and press Enter to search