Δίκλιτος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Έχει κτιστεί πάνω σε μονόκλιτο μικρό ναό άγνωστης χρονολογίας ανέγερσης, του οποίου σήμερα σώζονται η Αγία Τράπεζα, η πρόθεση και γενικά το ιερό. Η επέκταση του ναού στην μορφή που τον βλέπουμε σήμερα έγινε το 1886.
Εξωτερικά υπήρχαν τρία μεγάλα ποδαρικά, περίτεχνη πέτρινη κορνίζα στην οροφή και βυζαντινού τύπου καμπαναριό τα οποία δεν σώζονται σήμερα.

Στο εσωτερικό του ναού ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξύλινο τέμπλο εξαιρετικής ξυλογλυπτικής τέχνης, έργο του Μακράκη Ιωάννη, με παραστάσεις από τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την ελισσόμενη άμπελο, καθώς και οι παλιές εικόνες του 15ου και 16ου αιώνα.
Ξεχωριστής αναφοράς χρίζουν οι εντυπωσιακές καμάρες και αψίδες που στηρίζονται σε λαξευμένο βράχο στο κέντρο του ναού, χαρακτηριστικό δείγμα των Καρπαθιωτών μαστόρων καθώς και η λίθινη, ανάγλυφη κτητορική επιγραφή στη δυτική είσοδο.

Ο ναός με τα πλούσια θρησκευτικά κειμήλια και την αρχιτεκτονική του μορφή, κάλλιστα θα μπορούσε σε συνδυασμό με τα δυο μοναστήρια του χωριού (Κρεμαστά, Κουφή Πέτρα) να γίνει προορισμός για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση των Βρυσσών.

Start typing and press Enter to search